wat zoek je?

woensdag 4 januari 2017

VERTALING / Syrië, Rusland en Amerikaanse vertwijfeling.

Na de massavernietigingswapens in Irak van 2003 vormt zich opnieuw een mediamythe. Zonder enige bewijs kondigt president Obama sancties af tegen Rusland voor beweerde hacking van de presidentsverkiezingen. Volgens Margaret Kimberly, journaliste voor het Afrikaans-Amerikaanse tijdschrift Black Agenda Report, is deze beslissing een gevolg van de vertwijfeling van de traditionele elite in Washington, na de verkiezing van Trump.

De vierjarige Esraa zit met zijn driejarig broertje Waleed buiten bij een IDP-shelter van de VN in Aleppo (UNICEF/Al-Issa)

Het is niet toevallig dat we worden gevoed met anti-Russische propaganda nu de Syrische regering klaar staat om het land te heroveren op de terroristen. Voor Barack Obama en de rest van zijn oorlogvoerende medestanders blijft niets anders over dan wat onzinnige verklaringen sputteren, omdat hun neoconservatieve 'project voor een nieuwe Amerikaanse eeuw' in elkaar dreigt te zakken.

De Amerikaanse mainstream media negeerden het lijden van de Syriërs in de stad Aleppo tot ze bevrijd werden door het Syrisch leger. Sinds 2012 hielden IS en andere terroristische groeperingen, met ruggesteun van de VS, de NAVO, Saoedi-Arabië en Qatar, daar duizenden mensen gegijzeld. Turkije rukte ondertussen de regio uit elkaar door Syrische fabrieken te plunderen en ze stukje voor stukje naar eigen land over te brengen...lees verder...

Margaret Kimberley schrijft de vaste column Freedom Rider voor Black Agenda Report, waar het artikel Freedom Rider: Syria, Russia and American Desperation werd gepubliceerd op 21 december 2016. Mijn vertaling verscheen op DeWereldMorgen.be onder de titel Syrië, Rusland en Amerikaanse vertwijfeling.